Us comparteixo el meu últim article publicat en la reconeguda Revista Jurídica de Catalunya, editada per l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, titulat Consideracions civils i tributàries sobre el dret de transmissió hereditària.

PUBLICAT A LA «REVISTA JURÍDICA DE CATALUNYA»

NÚM. 1, 2023

 

CONSIDERACIONS CIVILS I TRIBUTÀRIES SOBRE EL DRET DE TRANSMISSIÓ HEREDITÀRIA

 

JOAN MUNTADA ARTILES Advocat
RJC, núm. 1-2023, pgs. 141-168

 

RESUM

“Aquest treball analitza les dues teories existents sobre el ius transmissionis, la clàssica que defensa l’existència de dues transmissions, i la moderna (a partir de la sentència TS 11.09.2013), que defensa una única transmissió, del causant al transmissari. Així mateix, conté una crítica a les resolucions fiscals de la Generalitat de Catalunya (2018 i 2019) que, en aplicació de la teoria moderna, vulneren, a judici de l’autor, els principis de reserva de llei tributària en relació amb les institucions de la meritació i de la prescripció de l’impost de successions.”

 

SUMARI

I. INTRODUCCIÓ.

II. ASPECTE CIVIL DEL IUS TRANSMISSIONIS.

    1. Subjectes intervinents en la successió.
    2. Evolució del dret de transmissió.
    3. Una o dues transmissions.
    4. Sentències del Tribunal Suprem.
    5. Resolucions de la Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública.
    6. Estat de la qüestió a Catalunya: 6.1 Sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 6.2 Resolucions de la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya.

III. TRIBUTACIÓ EN L’IMPOST SOBRE SUCCESSIONS.

    1. Aspectes en l’àmbit tributari.
    2. Normativa tributària aplicable.
    3. Sentències del Tribunal Suprem.
    4. Sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

IV. RESOLUCIONS 2/2018 I 1/2019 DE LA DIRECCIÓ GENERAL DE TRIBUTS I JOC DEL DEPARTAMENT DE LA VICEPRESIDÈNCIA I D’ECONOMIA I HISENDA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. LA QÜESTIÓ: DEFERIR O DIFERIR.

    1. Antecedents.
    2. Exposició de les Resolucions de la Direcció General de Tributs i Joc.
    3. Crítica a les Resolucions.

V. CONCLUSIONS.

VI. PROPOSTA.

    1. Necessitat d’emissió d’una nova Resolució a dictar per l’Administració Tributària de Catalunya.
    2. Tractament tributari unitari dels mecanismes de substitució, de competència estatal.

 

 

I. INTRODUCCIÓ

“El dret, al llarg de la seva història, ha hagut de donar resposta a l’esfera de les relacions jurídiques derivades de la mort, o de la declaració formal de mort, del causant. Entre els drets transmissibles en la successió del causant cal considerar la possible existència del ius delationis. Quan l’hereu amb crida efectiva a una successió, el transmitent, mor sense haver acceptat ni repudiat l’herència, apareix, a manca de substitució front aquesta eventualitat, el supòsit de fet del dret de transmissió a favor dels hereus de l’esmentat primer cridat, delat, és a dir, a favor dels transmissaris, que no tenen vocació a la primera herència. El dret de transmissió es defineix com el dret (…)”

 

Per a llegir l’article complet fes clic aquí

És imprescindible un bon assessorament per part de l’advocat, contacti amb nosaltres, Joan Muntada Artiles Advocats a Girona.