Us comparteixo el meu últim article publicat en la reconeguda Revista Jurídica de Catalunya, editada per l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, titulat Consideracions civils i tributàries sobre el dret de transmissió hereditària.
PUBLICAT A LA «REVISTA JURÍDICA DE CATALUNYA»
NÚM. 1, 2023
CONSIDERACIONS CIVILS I TRIBUTÀRIES SOBRE EL DRET DE TRANSMISSIÓ HEREDITÀRIA
JOAN MUNTADA ARTILES Advocat
RJC, núm. 1-2023, pgs. 141-168
RESUM
“Aquest treball analitza les dues teories existents sobre el ius transmissionis, la clàssica que defensa l’existència de dues transmissions, i la moderna (a partir de la sentència TS 11.09.2013), que defensa una única transmissió, del causant al transmissari. Així mateix, conté una crítica a les resolucions fiscals de la Generalitat de Catalunya (2018 i 2019) que, en aplicació de la teoria moderna, vulneren, a judici de l’autor, els principis de reserva de llei tributària en relació amb les institucions de la meritació i de la prescripció de l’impost de successions.”
SUMARI
I. INTRODUCCIÓ.
II. ASPECTE CIVIL DEL IUS TRANSMISSIONIS.
-
- Subjectes intervinents en la successió.
- Evolució del dret de transmissió.
- Una o dues transmissions.
- Sentències del Tribunal Suprem.
- Resolucions de la Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública.
- Estat de la qüestió a Catalunya: 6.1 Sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 6.2 Resolucions de la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya.
III. TRIBUTACIÓ EN L’IMPOST SOBRE SUCCESSIONS.
-
- Aspectes en l’àmbit tributari.
- Normativa tributària aplicable.
- Sentències del Tribunal Suprem.
- Sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
IV. RESOLUCIONS 2/2018 I 1/2019 DE LA DIRECCIÓ GENERAL DE TRIBUTS I JOC DEL DEPARTAMENT DE LA VICEPRESIDÈNCIA I D’ECONOMIA I HISENDA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. LA QÜESTIÓ: DEFERIR O DIFERIR.
-
- Antecedents.
- Exposició de les Resolucions de la Direcció General de Tributs i Joc.
- Crítica a les Resolucions.
V. CONCLUSIONS.
VI. PROPOSTA.
-
- Necessitat d’emissió d’una nova Resolució a dictar per l’Administració Tributària de Catalunya.
- Tractament tributari unitari dels mecanismes de substitució, de competència estatal.
I. INTRODUCCIÓ
“El dret, al llarg de la seva història, ha hagut de donar resposta a l’esfera de les relacions jurídiques derivades de la mort, o de la declaració formal de mort, del causant. Entre els drets transmissibles en la successió del causant cal considerar la possible existència del ius delationis. Quan l’hereu amb crida efectiva a una successió, el transmitent, mor sense haver acceptat ni repudiat l’herència, apareix, a manca de substitució front aquesta eventualitat, el supòsit de fet del dret de transmissió a favor dels hereus de l’esmentat primer cridat, delat, és a dir, a favor dels transmissaris, que no tenen vocació a la primera herència. El dret de transmissió es defineix com el dret (…)”
Per a llegir l’article complet fes clic aquí
És imprescindible un bon assessorament per part de l’advocat, contacti amb nosaltres, Joan Muntada Artiles Advocats a Girona.